Koulutus lääkäreille

Sivistys ja tapakasvatus

Lääkärin ja hoitajan tehtävissä saattaa iskeä ”taisteluväsymys”. Joskus jopa paniikki tai sen esimuoto mahdottomaksi käyviltä tuntuvien työtaakkojen edessä. Taisteluväsymys ja paniikki heijastuvat ensi vaiheessa puheisiin. Aletaan pitää järjestelyjä epäkelpoina, arvostellaan epäasiallisesti kollegoja ja työtovereita, nähdään kaikki negatiivisessa valossa. Kaikki on huonosti, vaikka kaikki on hyvin. Paremmin kuin koskaan tämän maan historiassa. Paniikkitunnelma tarttuu ja yhden energiaa muilta vaativa paniikin esiaste lisää toisten taisteluväsymystä. Pahimmillaan yksikön ilmapiiri voi muuttua hyvin vaikeaksi. Sivistys – hankittu ja synnynnäinen – unohtuu helposti.

Tapakasvatus ei ole turhaa. Tapakasvatuksella ja sivistyksen korostamisella on ylläpidetty tervettä yhteisöä. Suojeltu sekä työyhteisöä että yhteiskuntaa yleisemminkin. Sivistyksellä on edelleenkin selkeä tehtävänsä. Terve työyhteisö jaksaa paremmin.

Sivistykseen ja parempaan työyhteisöön päästään aktiivisella tapakasvatuksella ja sivistyneiden käyttäytymismallien korostamisella.

Peruskoulutusvaiheen jälkeen vastuu on työntekijöillä ja yksilöillä itsellään. Yhteisönä voidaan kuitenkin korostaa sivistyneitä käyttäytymismalleja, koska niiden avulla rakennetaan hyvää työyhteisöä, jossa viihdytään.

Kysymys ei ole vähäpätöisestä asiasta, mutta mikä parasta: hyvien käyttäytymismallien aktiivinen ylläpitäminen ei maksa mitään.

Hymy on ilmainen. Sen vaikutus on kuitenkin merkittävän suuri.

Sivistyksellä on väliä. Kymenlaakson hyvinvointialue KYMENHVA:ssa arvostetaan tapakasvatusta ja sivistystä.